Šola dr. Jožeta Toporišiča Dobova skupaj z vrtcem Najdihojca že tretje leto sodeluje v projektu Izobraževalnega centra Eksena Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo. Učenci in otroci se ob mednarodnem dnevu strpnosti pogovarjajo in ustvarjajo na temo strpnosti in nestrpnosti. Namen projekta je, da z njim ozaveščamo pomen strpnosti, spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje in sprejemanje ter posledično sodelovanje med otroki. Tema letošnjega projekta je bila past upravičene nestrpnosti.

Otroci in učenci prve triade so spoznali pravljico Vila Eksena, Dinozaver Tiko in veliki zob avtorjev Ajde Bezenšek Špetič ter Mirana in Ksenije Pečnik. Ob njej so se pogovarjali o nestrpnosti, obrekovanju in nestrpnih odnosih ter o tem, kako najti pot do strpnosti in prijateljstva. Učenci druge triade so o strpnosti pogovarjali na primeru knjige Bratovščina sinjega galeba avtorja Toneta Seliškarja. Učenci so govorili o tem, kakšne posledice ima lahko upravičena nestrpnost. Učenci tretje triade pa so spoznavali problematiko pasti upravičene nestrpnosti na primeru knjige Lažniva Suzi avtorice Dese Muck.

Učenci in otroci so se o obravnavani temi tudi likovno in pisno izražali. Nastale izdelke smo razstavili, najbolj izstopajoče in ekspresivne med njimi pa smo poslali na natečaj. Avtorji nagrajenih izdelkov bodo deležni častnega sprejema pri varuhu človekovih pravic Petru Svetini. Lani je bila na sprejemu pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer deklica Sara Botčki, ki je s svojo risbo osvojila 2. mesto v Sloveniji v kategoriji vrtec.

Tamara Ogorevc

koordinatorica projekta na šoli

(Visited 200 times, 1 visits today)