Nejc je deček, ki ga zanima vse razen slovenščine. Ne razume, zakaj mora tolikokrat napisati eno in isto črko za vajo, če jo že tako zna. Razume pa, da je dobro, da zna brati,  zato da bo lahko programiral v različnih programih.

Rad bi se naučil programiranja strojev in avtomobilov. Zelo dobro mu dela logika, zato vsako stvar dobro opazi in o njej tudi sprašuje. Rad se poigra z globusom, mikroskopom, periodnim sistemom, še najraje pa z “bormašino”. Nejc točno ve, kateri sveder kam “paše”, kako se zvrta luknjo v steno, kako kaj zmontirati, zato zelo rad pomaga atiju pri različnih delih. V atiju vidi nekega vzornika in tudi navdih, da bi rad tudi sam postal mojster za vse. 

Nejc sodeluje z atijem pri montaži klime, pri montiranju sončnih celic, pri napeljevanju električnih kablov, razume oznake plus, minus pri merjenju s toplotno kamero, pri napeljevanje talnega gretja in cevi, pri napeljevanju cevi za zalivanje vrta in trave… Z veseljem opazuje tudi robota, ki kosi travo in se sprašuje: ” Kako ta stvar deluje? Zakaj se avto, ki ga sam sestavim, premika samo naprej in nazaj? Kako bom dosegel, da se bo moj avto odzval na različne barvne dražljaje in se tudi obrnil levo in desno?”

Ker ga zanima veliko stvari, tudi veliko sprašuje. Če slučajno ni zadovoljen z odgovorom, ki mu ga podamo, vzame svoj telefon in odgovor kar sam “pogugla”. Ker so njegova vprašanja že kar zahtevna in zelo dobre razume stvari, mu je včasih že kar težko odgovoriti. Tako se znajde in pogleda tudi v kakšno knjigo ali kakšno izobraževalno oddajo.

Ko pa ima Nejc čas in motivacijo, gre v otroško sobo in si pripravi kovčke za ustvarjanje. V kovčkih so lego technic kocke, ki pa nimajo nobenih priloženih navodil. To je ogromno različnih  palčk, motorčkov, moznikov, da moraš kar dobro premisliti, kaj skupaj “paše”. Seveda Nejcu to ne predstavlja nobenih problemov. 

Z dobro motivacijo v slabi uri sestavi ogromno vozilo, ki se pelje. Sestavlja tudi različne robotke, vrtiljak kateri se vrti, različne priključke za traktor, da se vrtijo, in najraje velike avtomobile, stroje.

Ko nam pride pokazati, kaj je sestavil praktično “iz nič”, smo vsi presenečeni.

Včasih Nejc sestavlja tudi iz veliko lego duplih kock in lego classic, s katerimi se igrata njegova mlajša bratca. Rad jima pokaže kakšno kreacijo, ki jo je sestavil in ju tudi kaj nauči. Tako se bratec Tim že pri 3 letih srečuje z lego technic kockami.

Nejc je zelo močan tudi na logičnem področju, kar dokazujejo njegovi dosežki na tekmovanjih. Matematika mu v šoli zelo dobro gre in rad bi se učil fiziko, kemijo. Atija stalno sprašuje o fiziki in kemiji. Zaželel si je, da mu kupimo periodni sistem elementov in se tako učil vsak element posebej ter si zraven dopisoval njihova imena. 

V prostem času tudi zelo rad kaj nariše, tako imamo doma celo steno njegovih umetnin. Največkrat nariše kaj “tehničnega” – stroj za stiskanje kovine, stroj ki iz vode vleče smeti,  ali pa kemijskega, in tako nariše kemijski element Radon. Rad si pogleda tudi oddajo Lego masters, kjer gradijo osupljive kreacije iz lego kock, katere se ob pihanju močnega vetra ne smejo podreti. 

Drugače je pa Nejc zelo preprost deček, ki obožuje gibanje in druženje s prijatelji. Rad sodeluje tudi pri gasilcih in trenira rokomet. Ko bo “velik” si želi postati prostovoljni gasilec in izumitelj, znanstvenik. Kaj bo v resnici, bomo pa videli. Podpirali ga bomo pri stvareh, ki ga zanimajo in mu omogočili, da ima vse pogoje za novo učenje. Veselimo se njegovih novih dosežkov.

Zapisala: mama učenca Nejca Supančiča, Rebeka Supančič

 

(Visited 518 times, 1 visits today)