Učenci OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova smo imeli tehniški dan. Naš namenjen je bil, da pripravimo čim več izdelkov za šolski sklad, ki jih bomo v prazničnem decembru, med drugim tudi na adventno soboto na Mostecu, ponujali v zameno za prostovoljne prispevke. Na ta način zbiramo sredstva za vse učence šole in otroke iz vrtca. Vsako leto jim šolski sklad sofinancira šole v naravi.

Učenci prve triade so pekli tradicionalne božične kekse. Pečene kekse so učiteljice spravile v kozarce, učenci pa so okrasili pokrovčke, s katerimi so kozarčke zaprli. Pokrovčke so spremenili v medvedke in jih olepšali.

Učenci 5. razreda smo iz krep papirja izdelovali rože. Pri oblikovanju rož nam je pomagala  gospa Vlasta Kerin. Iz storžev in orehov smo naredili škratke, iz zamaškov pa okraske za na smreko.

Učenci od 6. do 9. razreda smo bili razdeljeni v skupine in vsaka je imela svojo temo. Tako  smo izdelovali posodice za svinčnike iz odpadnih materialov, pa didaktično igro, Božička, ki potuje po darila. Naredili smo še svečnike, tako da smo v kozarce s peclji natrosili različne okraske ter jih zalili s tekočim gelom.

Izdelali smo tudi vrečke iz jeansa oz. iz starih kavbojk in ovitke za mobilne telefone. Vrečke in ovitke nam je pomagala sešiti Cvetka Frigelj, mi pa smo jih okrasili z našitki. Te smo izdelali sami, tako da smo našili gumbe, kombinirali blago različnih materialov z različnimi barvami.

Nekaj učencev je izdelovalo iz volne zapestnice, podstavke, cofke in šal. Nekatere stvari smo tkali, pomagali smo si s kvačkanjem in z lesenim okvirjem. Učenci, ki smo bili pri učiteljici Metki Kajtna, pa smo pekli božične kekse: medenjake, kokosove razpokančke, božične kekse, kokosove piškote, orehove rogljičke in trikotnike. Ena skupina učencev je v učilnici tehnike z učiteljico Jasmin Ilc izdelovala lesene obešalnike za ključe v obliki hiške in mlina.

Z učiteljico Erno Drofenik Lorber smo izdelovali naravna mila. Naredili smo jih tako, da smo prižgali gorilnik in segreli maso za milo, potem smo dolili barvo, nato pa še različne vonjave. Ko se je masa stopila, smo jo prelili v skodelice in počakali, da se strdi. Potem smo jo vzeli ven in milu malo oblikovali robove. Ko smo vsa mila naredili, smo šli izdelat še škatlice za mila. Ko so bile vse škatlice narejene, smo vanje zapakirali mila.

Z nami je bila učiteljica Valentina Čovran in gospa Manca Grubič, ki sama že vrsto let izdeluje nakit iz različnih materialov. Naučila nas je nekaj načinov ustvarjanja, nato smo si lahko izbrali enega, ki nam je bil najbolj všeč, in še sami izdelali ogrlice ter zapestnice. Na vrvice smo nanizali lesene ali plastične perlice različnih barv in velikosti. Gospa Manca pa je na koncu izdelke tako zavezala, da se je dala dolžina poljubno nastaviti.

Z učiteljicama Matejo Rožman Lubšina in Simono Mešiček smo naredili domačo nutello. Nekaj učencev je polnilo steklene kozarce s sestavinami za piškote. Uporabili smo dva različna recepta. V polovico kozarcev smo razporedili mešanico moke, vaniljev sladkorja, soli in pecilnega praška ter dodali čokolado in rjavi sladkor. Preostalim kozarcem pa so bili namenjeni moka, rjavi sladkor s cimetom, orehi in čokolada. Nato smo jih okrasili z barvnim papirjem in trakovi. Kozarcem s sestavinami za piškote smo dodali tudi recept.

Na tehniškem dnevu smo se imeli lepo in ponosni smo, kako so uspeli naši izdelki. Med delom smo uživali v ustvarjanju in se zabavali. Če bi tudi vi želeli občudovati naše izdelke, ste vabljeni na naše decembrske stojnice.

Urša N., 9. a

Manca in Anja R., 8. a

Tadeja H. in Nives K. F., 7. b

Foto: Eva M., 9. a, Saša F. in Tamara O.

 

(Visited 381 times, 1 visits today)