V torek, 4. 6. 2019, je bilo na naši šoli slavnostno odprtje arheološke razstave »PRETEKLOST, KI JO SKRIVA ZEMLJA«.

Otvoritve se je udeležilo veliko staršev, učencev in povabljenih gostov. Učenke MPZ Šestnajstinke so s pesmijo »Barve miru« slavnostno odprle razstavo. Uvodni pozdrav je prisotnim namenila ravnateljica Ivana Baškovič. V svojem govoru je direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj poudarila pomembnost najdb in vlogo varuhov podelila vsem učencem osnovne šole. Šestnajstinke so s pesmijo »Prava sreča« naredile krajši uvod v predstavitev arheoloških raziskav, katero je pripravila in izvedla kustosinja razstave Jana Puhar. Povedala je, da smo v letu 2014 pričeli s prenovo parkirišča in športnih površin. Da bi odkrili in ohranili morebitne sledove nekdanjih naseljencev, je bilo pred gradbenimi deli potrebno območje arheološko raziskati. Izkopavanja so odkrila naselbino iz pozne bronaste dobe (12. in 9. stoletje pr. n. št.) ter poznorimsko stavbo in vodnjak. Poudarila je, da so hiše, v katerih so živeli, imele en sam prostor. Ogrodje hiše je bilo iz tramov, stene pa iz prepleta šibja, ki so ga zamazali z glino. Zaradi dima in nevarnosti požara pa so hrano pripravljali izven bivališč. Ko so prebivalci naselbino opustili, so večino imetja odnesli s seboj. Stavbe in predmeti iz organskih materialov so v dolgih stoletjih propadli. Tako se je do današnjega časa v zemlji ohranilo le malo dokazov, da so tu nekoč živeli naši predniki.

Kustosinja razstave je poudarila, da si ti predmeti zelo dragoceni, saj so naša edina vez z oddaljeno preteklostjo. Pomagajo nam razumeti, kdo so bili naši predniki, in razmisliti, kdo smo mi danes. So naša dediščina. Razložila je, da razstava predstavlja vsakdanje življenje naših prednikov in predmete, ki so jih uporabljali v vsakdanjem življenju. Kje in kako, pa vsak obiskovalec lahko poišče na ilustraciji.

Program je zaključila ravnateljica šole Ivana Baškovič s povabilom prisotnih na ogled razstave. Obiskovalci so si najprej ogledali Toporišičev kotiček z restavrirano sliko dr. Jožeta Toporišiča, ki sta jo ob 200-letnici šolstva v Dobovi šoli podarila sinova Andrej in Tomaž Toporišič.  Nato pa še arheološko razstavo »Preteklost, ki jo skriva zemlja«, na kateri so razstavljeni najdeni predmeti pri arheoloških izkopavanjih na območju športnih površin Osnovne šole dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Koordinatorica razstave, Klavdija Kos Fijolič

(Visited 179 times, 1 visits today)