Čustveno nabit petek

Naše popotovanje v okviru Erasmus+ je bilo danes zelo pestro.

Povabljeni smo bili na proslavo ob dnevu neodvisnosti, kjer so nas toplo sprejeli. Zelo zanimivo je bilo opazovati, kako šola diha za državni praznik. Njihovo domoljubje je vrelo iz vseh hodnikov šole – poljske zastave, hodniki okrašeni v belo-rdeči barvi, učenci in učitelji v belih majicah in srajcah, na njihovih prsih pa simboli države, domoljubna glasba na šolskem zvočniku … – v zraku se je čutilo vznemirjenje. 

Dan se je nadaljeval s srce parajočim trenutkom, ko smo vstopili v vrtec, saj so nas petletniki ponosno pričakali s slovenskimi zastavami, ki so jih sami tudi izdelali. Mi smo jim predstavili Slovenijo, oni pa so nam zapeli pesem I love Poland. Ta trenutek smo ovekovečili s skupno fotografijo.

Ko smo že mislili, da nas ta dan ne more več nič presenetiti, so nas pričakali »super heroji« tretješolci, ki so se samo za nas oblekli v barve slovenske zastave. To pa ni vse – pozdravili so nas po slovensko! Pred našim prihodom so se namreč učili o Sloveniji. Imeli smo slovensko-poljsko učno uro, skupaj smo peli in plesali, ponudili so nam košarico prijateljstva, napolnjeno z okusnimi bonboni. Ta ura je bila pravo zlitje dveh kultur.

Vajam je sledila predstava, ki je pustila neizbrisen pečat. Poželi smo bučen aplavz, ure in ure trdega dela so bile poplačane. Bili smo srečni in zadovoljni. A kaj hitro je sledilo slovo od naših poljskih prijateljev. Priteklo je tudi nekaj solzic. Potolažila nas je le obljuba, da ostanemo v stikih.

Popoldanska pustolovščina se je začela v Kraini eksperymentow. Prelevili smo se v kemike in izvedli nekaj poskusov. Naredili smo sluz in umetni sneg. Popolna znanstvena zabava!

Sproščujoč sprehod skozi staro mestno jedro je razkril še nekatere čare Zielone Góre, dan pa smo zaključili z nakupom skrbno izbranih spominkov.

(Visited 140 times, 1 visits today)