Kaj nam pomeni gozd?

Gozd je ekosistem, ki  je zelo zapleten in njegov vpliv na okolje je zelo pomemben. Morda se tega ne zavedamo, vendar vpliva ne samo na področje, kjer se nahaja, ampak tudi daleč preko svojih meja. Ste kdaj razmišljali, kaj zares predstavlja gozd, in kako pomemben je za nas?

Gozd predstavlja življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam ter glivam. Med njimi je nekakšno ravnovesje, ki omogoča obstoj gozda. Prav to omogoča, da se gozd lahko prilagodi klimatskim spremembam, ujmam, prihodu novih rastlinskih in živalskih vrst ter posegom človeka. Vse rastlinske in živalske vrste živijo v ravnovesju in če se to ravnovesje poruši, se mora gozd počasi prilagoditi tako, da se spremeni. To pa pomeni, da nekatere vrste izginejo in  se pojavijo druge.

Kako pa gozd vpliva na svojo okolico? Gozd ima tudi velik vpliv na svojo okolico. Na bregovih preprečuje plazove, ob rekah odnašanje zemlje, zadržuje padavinsko vodo. V obdobju suše poskrbi za vlažnost zraka. Prav tako senca dreves preprečuje, da bi se voda pregrela in tako ostane v njej več kisika za vodne živali. Gozd vpliva tudi na kakovost zraka in odstranjevanje škodljivih snovi.

Čeprav se večina ljudi tega ne zaveda, imajo gozdovi velik vpliv na nas. Razen čistejšega zraka nam zagotavljajo tudi zaslužek, saj lastniki gozdov lahko prodajajo les, gozdne sadeže, … Gozd je odličen prostor za rekreacijo in meditacijo, torej ima tudi zdravilen učinek na nas, saj se v njem sprostimo, umirimo in pozabimo na težave, zraven pa tudi krepimo svoje telo.

Vse večji pomen ima gozd tudi pri izobraževanju. Ponekod imamo urejene gozdne učne poti in muzeje na prostem.

Nekateri gozdovi so del naravnih in kulturnih spomenikov, življenjski prostor ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, zato jih moramo ohraniti. So del nas in našega življenja.

Torej iz vsega navedenega lahko zaključimo, da je gozd veliko več, kot si na prvi pogled predstavljamo. In naslednjič, ko boste hodili po gozdu, razmislite, kaj vse vam daje in kako dobro se počutite v njem. Zato varujmo gozdove, ker so za vse nas zelo pomembni.

Urša N., 9. a

Foto: Eva M., 9. a

 

Opis fotografij:

Luna:

Ali me vidiš? Ker jaz tebe. Gledam te med krošnjami dreves. Opazujem te v tvojih srečnih in žalostnih trenutkih, med vzponi in padci, ki se ti pripetijo v tvojem življenju, ampak te nikoli ne kaznujem. Veš kdo sem?

 

 

 

 

 

Sonček:

Ko pogledamo v Sonce se lahko velikokrat zamislimo o marsikateri stvari, ki nas teži v našem vsakdanjiku. Včasih pa nas pogled v zahajajoče Sonce samo pomiri. Sonce je kot meditacija.

 

 

 

 

 

 

Pika:

Pika v policijskem zapisniku, pika v spominu, pika na listu papirja? Ne, jaz sem pika na drevesu. Pika, ki me imajo vsi radi. Edina pika, ki se ne sramuje, da je pač samo pika. Jaz sem markacija. Jaz kažem pohodnikom pot. Edina pravična pika.

 

 

 

 

(Visited 261 times, 1 visits today)