Dočakali smo dan, ki smo se ga že nekaj časa veselili. Toporišičev dan! Vedeli smo, da bo dan potekal v mešanih skupinah z učenci iz različnih razredov. Tako smo se že ob prihodu v šolo porazdelili v skupine in pričeli z delom.

Vsaka skupina je počela svoje, a vse je povezovala ena tema, naš jezikoslovec, doktor Jože Toporišič. Obiskale so nas tudi gostje, ki so celodnevno dogajanje še popestrile.

Prva triada se je prvič spoznavala z deli našega sovaščana, nato pa so izdelali grb šole, ki bo kmalu krasil hodnike. Četrti in del petega razreda sta imela pogovor z gospo Ivano Baškovič, Toporišičevo nečakinjo, ki jim je ob prijetnem klepetu razkrila tiste skrivnosti o stricu, ki jih ni moč najti na spletu ali v knjigah. Po pogovoru jih je popeljala še po šoli do razstave in vitrine z njegovimi deli. Drugi del petega razreda pa je z učiteljico pripravljal kratko uprizoritev v narečnem jeziku.

Na predmetni stopnji je vse kar mrgolelo od dela. Imeli smo dve glasbeni delavnici, kjer je bilo ves čas veselo, še posebej pa, ko so na temo jezikoslovca in življenja na šoli nastajale vokalne in instrumentalne priredbe raznih skladb. Kar nekaj skupin je na različne inovativne načine spoznavalo našega doktorja, naš kraj in Slovenijo, na koncu dne pa so znanje predali tudi nam, ki nismo bili z njimi. Odvijali sta se tudi dve jezikovni delavnici, kjer so nastajala angleška in nemška besedila, slovarčki. Manjkalo ni niti likovnega in tehničnega vzdušja, ki so nam ga pričarali učenci, ki so naslikali gospoda Toporišiča, in tisti, ki so najprej grafično oblikovali in nato izdelali knjižne kazalke ter didaktični igri – spomin s knjižnimi in narečnimi besedami ter puzle s Toporišičevimi neologizmi.

Zadnja delavnica ja bila nekoliko drugačna, saj smo povezovali vse. To je bila medijska delavnica. Naša naloga je bila v slikah predstaviti dogajanje današnjega dne in v krajše videoposnetke, namenjene za predstavitveni video, ujeti utrip naše šole.

Zaključili smo s skupinskim posnetkom na igrišču naše šole, ko smo, postavljeni v obliki našega šolskega znaka, razigrano pomahali dronu in veselo stekli novim dogodivščinam nasproti.

Zapisala: Pina Rožman, 9. a

(Visited 184 times, 1 visits today)