1. 11. 2019 smo imeli naravoslovni dan na temo dan slovenske hrane. Prvi del smo posvetili projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tej priložnosti smo se zbrali v jedilnici, kjer nam je ravnateljica povedala, da bomo jedli tradicionalni zajtrk: kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Razložila nam je, da so vsa živila od lokalnih pridelovalcev. Zapeli smo tudi pesem Čebelar.

Nato smo učenci imeli zajtrk, zatem pa smo pričeli z delom po skupinah. Prva triada je gostila kuharico Ano Jurkas. Pokazala jim je, kako se pripravijo različni namazi, učenci pa so sami izdelali obložene kruhke v obliki različnih živali. Peti razred je pripravljal kislo zelje. Učenci šestih razredov so pripravil sadni krožnik in namaze ter ugotavljali, kakšna je eko in bio hrana. Sedmi razred je bil razdeljen v dve skupini. Prva skupina se je seznanila z različnimi dietami, njihovimi porednostmi in slabostmi ter pripravila zelenjavni in sadni krožnik, druga pa razstavo zelišč. Skuhali so tudi različne vrste čajev. Skupina učencev osmega razreda je z gospo Olgo Rožman pekla različne vrste kruhov: ajdov z orehi, pirin z bučnimi semeni, čebulni in koruzni kruh ter mlince. Druga skupina osmošolcev je pripravila reciklirane jedi: riževo solato, solato iz tortelinov in zmešnjavo iz kruha. Tretja skupina osmošolcev  je skuhala lečno juho. Deveti razred je bil prav tako razdeljen v dve skupini, pripravili pa so zelenjavne in sadne smutije.

Ob zaključku naravoslovnega dne smo vsi učenci poskusili vse jedi, ki smo jih pripravili. Bile so odlične!

Larisa Gerjovič in Manca Račič, 9. a

Foto: Maša Zorčič

(Visited 140 times, 1 visits today)