Na šoli je 20. 11. 2019 potekal tehniški dan. Pripravljali smo izdelke za šolski sklad, ki jih bomo v decembrskih dneh ponujali za prostovoljne prispevke. V učilnicah so potekale kuharske, umetniške in tehniške delavnice.

V zimskih dneh se še kako dobro priležejo piškoti, zato smo se odločili, da jih spečemo v kuharskih delavnicah. V dveh skupinah smo spekli več vrst piškotov: orehove kifeljčke, medenjake, bučne piškote, kokosove razpokančke, vaniljeve rogljičke in rumove kroglice. Najprej smo se razdelili v skupine in pripravili prostor. V kuhinji so nam pripravili vse potrebne sestavine, ki smo jih po receptu stehtali, nato pa zgnetli, kar nam je bilo najbolj zabavno. Ko je bilo testo pripravljeno, smo začeli oblikovati piškote ter jih zlagali na pladenj. Kekse smo spekli v pečici v učilnici in v kuhinji, nato smo jih povaljali v sladkorju ali mletih orehih, nekatere pa smo pomočili v stopljeno čokolado. Na koncu smo jih tudi poskusili. Nekaj učencev je pripravilo maso za peko keksov. V kuhinji smo dobili moko, mlete orehe, čokolado, sladkor in bonbone. Sestavine smo stehtali in z njimi napolnili kozarce. Te smo okrasili in dopisali recept, saj je potrebno dodati še jajca in maslo, da je masa pripravljena za gnetenje. Tako boste lahko na stojnicah dobili že v naprej pripravljeno maso za peko keksov.

V prazničnem času nam posebno vzdušje pričara ambient, zato smo izdelali tudi nekaj okraskov za  dom. Iz predelanega papirja smo ustvarili smrečice. Delali smo jih z  veseljem in bile so prekrasne, saj smo jih na koncu še okrasili. Kot dekoracijo za v lonček smo prav tako iz papirja naredili še zvezde.

Šivali smo tudi mošnjičke in pajace iz blaga. Imeli smo modele, po katerih smo izrezali kose blaga. Vse kose smo skupaj sešili tako, da smo dobili izdelek, ki smo ga na koncu napolnili s suho sivko. Mošnjičkom in pajacem smo dodali okraske in vrvico, da so primerni kot obeski ali uporabni v gospodinjstvu proti moljem.

Nekateri učenci smo uporabili svojo domišljijo in obarvali glinene izdelke, ki smo jih že pred časom naredili pri pouku likovne vzgoje. Okrasili smo jih z različnimi barvnimi vzorci, da bodo čim lepši. Bili smo zelo ustvarjalni. Ustvarjalni so bili tudi učenci petega razreda, ki so izdelovali iz storžev okraske za jelko. Učenci četrtega razreda pa so delali okrasne sveče. Prozorne kozarčke so obložili z različnimi okraski, dodali stenj in vse skupaj zalili s stopljenim voskom.

Pri tehnični delavnici smo izdelovali lesene ptičje krmilnice, nosilce za notes ter stojalo za rože v obliki samokolnice. Najprej smo morali vse lesene dele natančno izdelati po načrtih, izrezati in sestaviti v končno obliko. Sledilo je še brušenje in lakiranje izdelkov.

Nekateri učenci smo izdelovali naravna mila. Rastlinsko milo smo segreli in mu dodali različne dišave: cimet, sivko, limono in evkaliptus. Nato smo še sami naredili kartonske škatlice, v katere smo mila zapakirali.

Z velikim veseljem vas pričakujemo na decembrskih stojnicah, kjer boste lahko dobili vse naše izdelke, mi pa bomo veseli, da boste s prispevki pomagali zbirati sredstva za šolski sklad.

Pina Rožman, Zala Frigelj, Maša Zorčič, Manca Račič, Nika Savnik, Lea Petelinc

Foto: Maša Zorčič, Pina Rožman, Zala Frigelj

(Visited 194 times, 1 visits today)