V četrtek, 7. aprila, smo se z učenci in učenkami 5. b razreda odpravili v Brežice, kjer smo s pomočjo spletne strani Stavi na zdravje odkrivali lepote in zanimivosti Brežic.

Spletna aplikacija nas je vodila čez staro mestno jedro, kjer smo se ustavili ob najbolj pomembnih arhitekturnih in kulturnih znamenitostih Brežic. Ob Nemški hiši smo spregovorili besedo o odnosih med Brežičani pred sto in več leti, ob Slovenskem domu smo ugotavljali, kaj imajo skupnega telovadba in Sokoli, spoznali smo, kdo so bili družina del Cott, si ogledali, kaj je na vrhu zvonika cerkve svetega Lovrenca, se sprehodili mimo stare konjušnice, v kateri danes deluje Glasbena šola Brežice, pogledali v klet grajske kašče, ugotovili, zakaj sta Franjo in Iva Stiplovšek upodobljena na vhodu v brežiški grad in se odpočili na klopci ljubezni. Po Gasi smo se sprehodili proti vodovodnemu stolpu in ugotovili, zakaj so na vrhu stolpa tramovi postavljeni v obliki srca.

V Mestni hiši, kjer smo zaključili lov na zaklad, so nas prijazno sprejeli zaposleni Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, predstavniki občine, pozdravil pa nas je tudi gospod župan Ivan Molan. Z njimi smo poklepetali o željah, k jih imajo mladi Kapelčani, starejše učence pa so povabili tudi k sodelovanju v Svetu mladih. Učenci in učenke so prejeli tudi nagrado za uspešno zaključen lov na zaklad.

Ko se boste naslednjič sprehajali po Brežicah, le poglejte okrog sebe, takšni in drugačni zakladi se skrivajo na vsakem koraku.

Veronika Fabeković, učiteljica OPB

 

(Visited 67 times, 1 visits today)