V petek, 22. 4., smo na naši šoli imeli eko dan. Udeležili smo se ga vsi razredi. Ker je bil DAN ZEMLJE, je bila rdeča nit delavnic okolje. Film o Zemlji so si pogledali 1. a razred, nato so vsak v svoj lonček posejali rastlino, ki so jo prinesli od doma. Naredili so tudi skupno gredico z različnimi rastlinami. Govorili pa so tudi o razliki med besedama »sejemo« in »sadimo«.

  1. b razred so si ogledali filmčke o dnevu zemlje, se pogovorili o odpadni hrani, zbirali so tetrapake in peli pesem »Potoček«, ki govori o kroženju vode.
  2. razred je gledal animiran film »WALL-E«. Tudi oni so naredili skupno gredico in v njo posejali sončnice, grah, peteršilj, korenček, solato, rdečo peso in meto. Produktivni so bili že od prejšnjega tedna, saj so že takrat dali kalit semena, na dan Zemlje pa so jih samo presadili.
  3. razred so izdelali »brain gym«, podlago za soročno risanje, ležeče osmice, mošnjičke iz blaga polnjene z naravnimi materiali – vse to je za vajo povezovanja leve in desne strani možganov. Naredili pa so tudi hotele za žuželke. Tako kot drugi razred so si pogledali film »WALL-E«.
  4. razred je naredil izdelke iz odpadnih materialov in gledali so filmčke o dnevu zemlje.

Oba 6. razreda sta se potrudila in naredila plakate o mleku. Šestošolci so se imeli »mlekastično«.

  1. razred je iskal predloge glede izziva za zmanjšanje količine odpadne hrane:

 – nagraditi posameznike, ne razreda;

 – pošteni učenci beležijo ostanke hrane.

V nadaljevanju je prišel predavatelj iz Komunale Brežice, g. Krištof, ki je predaval o pomenu in oskrbi vode v Občini Brežice, zadnji dve šolski uri so analizirali vodo s potoka (temperatura, vonj, barva, pH vrednost, enotnost), v vodi so iskali organizme, naredili biološki test in mikroskopirali živa bitja.

Oba 8. razreda sta naredila modele in makete čutil iz balonov, plastenk, odpadnih materialov. Ocenjevali in ugotavljali so vonj začimb.

  1. razred je obiskal g. Marko iz Komunale Brežice in predaval o odpadkih in vodi. Po predavanju so se razdelili v dve skupine. Prva skupina je šla v računalniško učilnico, kjer je delala predstavitve o človekovem vplivu na okolje. Druga skupina je iz naravnih materialov delala umetnine (Land art).

                                                                                               Zala Kovačič in Živa Frigelj, 9. razred

(Visited 54 times, 1 visits today)