Kot simbol sreče sicer veljajo pikapolonice, ampak kakšno dvojno, trojno srečo imamo Slovenci, ki nas poleg pikapolonic osrečujejo še čebelice in Čebelice! Ne, tokrat ni na delu tiskarski škrat J.

Leta 2017 so po nekajletnih prizadevanjih Slovenije države članice OZN 20. maj razglasile za svetovni dan čebel. Ravno ta datum ni bil izbran naključno, kajti pred natanko 290-imi leti se je na ta dan rodil Anton Janša, začetnik modernega čebelarstva in veliki poznavalec čebel. Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki imajo neprecenljivo vlogo v naravi, tudi za obstoj človeštva. Kajti kot radi pravimo, brez vode ni življenja, ne bi bilo daleč od resnice, če bi dodali, da tudi brez čebel ni življenja. Zato je izjemnega pomena, da se zavedamo svetosti teh drobnih žuželk in smo sleherni dan hvaležni za njihov obstoj.

In potem je tu še Čebelica. Pod tem imenom se skriva zbirka knjig sicer manjšega formata, a zares velikega srca in pomena. Čebelice so leta 1953 zaživele v panju Mladinske knjige, pod budnim očesom matice Kristine Brenkove in predstavljajo prvo knjižno zbirko za otroke na Slovenskem. Njihova glavna naloga je (bila), da otroška knjiga po dostopni ceni pride v vse slovenske domove. Kristina Brenkova je verjela, da je slikanica potrebna za življenje kot jed, pijača in igrača …, saj je dobra knjiga za otroka popotnica, ki ga obogati in spremlja vse življenje.

 

Zatorej  VSE NAJBOLJŠE, Čebelica in čebelica!

Naj nam še dolgo brenčijo te vajine srčne melodije.

(Visited 68 times, 1 visits today)