Učenci od 4. do 9. razreda smo imeli kulturni dan na temo Medgeneracijsko sožitje. V delavnicah smo bili učenci iz različnih razredov, da bi se med seboj spoznali in spoprijateljili. Učiteljice so poskrbele, da je bilo v razredih, ki so jih okrasile s svečkami, posebno vzdušje. Najprej smo se učenci predstavil in nekaj povedali o sebi. Tako smo simbolično s prepletanjem volne spletli mrežo prijateljstva. Nato smo drug drugemu napisali nekaj lepega in pozitivnega. Vsak izmed nas je izdelali tudi posebno sporočilce za določenega učenca. Na koncu smo izrazili še svojo hvaležnost. Vse to smo počeli, da bi se med seboj povezali in prišli do spoznanja, kako pomembni so pozitivni medgeneracijski odnosi.

Po malici smo šli v Kulturni dom Dobova, kjer smo si ogledali gledališko predstavo Boksarsko srce. V njej sta nastopila Iztok in Domen Valič. Predstava, ki je nastala po knjižni predlogi Lütza Hübnerja, govori o medgeneracijskih odnosih. V njej nastopata ostareli boksar in problematičen mladostnik Jojo, ki se na začetku med seboj ne razumeta. Počasi se spoprijateljita in drug drugemu pomagata.

Po predstavi smo imeli z igralcema še intervju. Pojasnila sta nam, da je predstava tako popularna zato, ker nosi pomembno sporočilo. Bistveno je, da težave rešujemo s pogovorom in nenasiljem ter da smo spoštljivi drug do drugega. Povedala sta tudi, zakaj sta se odločila za igralski poklic, kako se pripravljata na predstavo in priznala, da imata tudi onadva pred nastopom tremo. Čeprav sta oče in sin, sta na odru profesionalca. Oba sta sodelovala tudi v seriji Usodno vino, kjer delo poteka malo drugače kot na predstavah, predvsem pa veliko hitreje. Iztok Valič zelo rad ustvarja za otroke in mladostnike, saj želi približati čar gledališča tudi njim. Domen Valič, ki je odličen plesalec, saj je kar 13 let treniral ples, nastopa tudi v muzikalih, vendar je povedal, da mu je ljubše igrati v klasičnih predstavah. Pohvalila sta nas, da smo bili pristni in radovedni, skratka odlično občinstvo, ki ve, kaj je to spoštovanje, primerno obnašanje. Spodbudil nas je, da naj še naprej gojimo empatijo do sočloveka, ki jo je začutil v naših odzivih med igranjem današnje predstave. Na koncu sta nam zaželela vesele praznike, poslovili pa smo s skupinsko fotografijo.

Larisa Gerjovič in Manca Račič, 9. a, Tamara Ogorevc

Foto: Tamara Ogorevc

(Visited 171 times, 1 visits today)