V tednu otroka smo imeli na OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova različne dejavnosti in v torek, 3. 10. 2017, je bil za učence 8. in 9. razreda na vrsti naravoslovni dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Ljubljano, kjer naj bi si ogledali Inštitut Jožefa Štefana in Prirodoslovni in narodni muzej Ljubljana.

Zjutraj smo se ob 7.30 zbrali na avtobusni postaji, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Ljubljano.

Najprej smo odšli v Inštitut Jožefa Štefana. Tam smo se razdelili v tri skupine in vsaka si je ogledala različna področja njihovega dela. Naša skupina je imela najprej kratko predstavitev o tem, kaj je mogoče naučiti računalnik, zatem pa smo si ogledali uporabo tekočega dušika in magnetov, s pomočjo katerih lahko vlaki in rolke lebdijo v zraku. Po tej predstavitvi  smo se odpravili v laboratorij, kjer so nam na kratko predstavili svoje delo, nato pa nam pokazali, kako lahko s stvarmi, ki jih imamo doma, opazujemo DNK.

Po zaključenem ogledu smo imeli malico, zatem pa smo se odpravili v Prirodoslovni in narodni muzej Ljubljana. Tam smo se ponovno razdelili v skupine. Naša skupina si je najprej ogledala zgodovinski del muzeja. Vodička nam je predstavila paleolitsko piščal in vaško situlo, nato smo se sprehodili po različnih razstavah povezanih s človeško zgodovino. Lahko smo si ogledali celo sarkofag in mumijo. Sledil je ogled naravoslovnega dela muzeja. Tam smo videli okostje mamuta in različnih drugih živali ter celo človeško okostje, razstavo mineralov, žuželk, različnih ptic, gorskih, gozdnih in morskih živali. Svoj ogled smo zaključili z ogledom začasne razstave o slovenskem morju, kjer smo izvedeli veliko novega o živalskih vrstah, o prehranjevalnem spletu in različnih ogroženih vrstah, ki prebivajo v našem morju. Pred odhodom domov  smo si lahko kupili še spominke in nekaj pomalicali.

Naravoslovni dan je bil zelo zabaven, predvsem pa zanimiv in poučen, saj smo se naučili veliko novega tako o sodobni znanosti, našem morju in živalskih vrstah, ki živijo v njem, kot tudi o naši zgodovini.

 

Urša Nakani, 8. a

Foto: Eva Martinčič, 8. a

(Visited 84 times, 1 visits today)