V četrtek, 25. 10. 2018, smo se učenke novinarskega krožka skupaj z mentoricama Tamaro Ogorevc in Mileno Stojčovski odzvale vabilu namestnice direktorice Bojane Kunej Rožman in obiskale sedež Posavskega obzornika v Krškem. Tam smo si ogledale, kako nastane časopis.

Direktorica Maruša Mavsar nam je povedala, da njihov časopis izhaja že 22 let. Časopis pokriva dogodke 5 občin in vsem občanom teh občin ga vsakih 14 dni podarijo. Razložila nam je tudi, kako dobijo finančna sredstva za delovanje. Glavni urednik Peter Pavlovič nam je predstavil opremo, ki jo mora vsak novinar imeti »pri roki« in pisarno, kjer novinarji ustvarjajo časopis. Zatem so nas povabili pred velik pano, kjer smo pozirale kot »manekenke«. Na koncu je izgledalo, kot da smo na prvi strani časopisa. Po fotografiranju smo odšle v pisarno, kjer nam je  Matjaž Mirt pokazal, kako se oblikuje časopis. Dobile smo tudi liste z nalogami ter najnovejši časopis, v  katerem smo morale poiskati prispevke iz krajev, ki sodijo v našo občino. Med drugim smo poiskali kolofon in iz njega razbrali podatke o številu natisnjenih izvodov, o urednikih in novinarjih ter o tem, kdaj izide naslednja številka časopisa. Izvedele smo, da Posavski obzornik tiskajo v Ljubljani in da je po številu natisnjenih izvodov drugi časopis v Sloveniji. Pogostili so nas še s sokom, presticami in čokolado. Ob odhodu so nam podarili fotografijo in beležnico, mi pa smo jim v zahvalo podarili zadnjo številko našega šolskega časopisa.

Vesele smo bile, da smo prišle na sedež Posavskega obzornika, saj smo izvedele veliko novega in zanimivega o delu novinarjev in o tem, kaj vse je potrebno, da nastane časopis.

Nives K. F., 7. b, in Urša N., 9.a

 

(Visited 314 times, 2 visits today)