Zelo smo ponosni, da smo bili del izjemnega dosežka. 

Več kot 20 tisoč slovenskih osnovnošolcev druge in tretje triade iz skoraj 200 šol je sodelovalo na vseslovenskem spletnem kvizu o varni rabi interneta.

Na vsa vprašanja je v 60 minutah odgovorilo 15.225 udeležencev, ki so tako dosegli Guinnessov rekord za največji spletni kviz na svetu. Rekord je doslej pripadal Britancem za kviz s 7279 udeleženci. Osvojitev rekorda je spremljal uradni sodnik Guinness World Records Richard Stenning, ki je pozdravil aktualno in pomembno tematiko kviza.

Sodelujoči smo v kvizu preverili znanje o digitalnih sledeh, varovanju osebnih podatkov, družbenih omrežjih, spletnem nasilju, spletni empatiji in drugih izzivih, s katerimi se učenci srečujejo na spletu.

Šole smo se v kvizu, ki ga je vodil stand-up komik Sašo Stare, potegovale za nagrado v skupni vrednosti 10 tisoč evrov za nakup računalniške opreme. Katere tri šole so si jo prislužile, bo znano čez nekaj dni.

Kviz je nadgradnja projekta Spletne brihte, s katerim organizatorja (Spletne brihte in Varni internet) otroke že dve leti izobražujeta za varno in odgovorno rabo spleta in digitalnih tehnologij. V maju 2023 bo Ekipa Varni internet v sodelovanju z A1 Slovenija na naši šoli izvedla izobraževalna doživetja za učence od 4. do 9. razreda.

Otrokom ne moremo preprečiti dostopa do spleta, lahko pa jim ponudimo dovolj znanja za varno in pozitivno izkušnjo na njem.

Zapisala: Razija Kurspahić, prof. mat. in rač.

(Visited 106 times, 1 visits today)