V ponedeljek, 18. 3. 2024, smo se odpravili na pohod do kmetije Vogrinc v vasi Vrhje. Tam nas pričakala prijazna družina in psička Flora.

Najprej smo si ogledali hlev, v katerem so bili telički. Z veseljem smo se jim približali in jih nežno božali. Izvedeli smo, da so nekateri izmed njih stari komaj tri dni.

V drugem hlevu smo občudovali odrasle, mogočne živali, ki so mirno hodile, ležale ali pa žvečile svojo krmo. Krave so se izmenjavale tudi na postaji z vrtljivo krtačo za čohanje in čiščenje dlake, kjer so vidno uživale.

Kmet nas je poučil o mlečni, črno-beli pasmi krav, o njihovi prehrani, oskrbi in pomenu kmetijske dejavnosti.

Nestrpno smo počakali na uro, ob kateri se je vključil robot, ki je potiskal razmetano krmo nazaj proti krmnim pregradam, da so jo krave lažje dosegle.

Po skupinah smo se nato preselili v molznico in spoznali postopek molže krav. Kmet nam je razložil, kako se krave pripravijo na molžo, kako poteka sam postopek in kaj se zgodi z mlekom po molži. Presenečeni smo bili, da je molznica opremljena tudi z računalnikom.

Ob koncu ogleda smo se še okrepčali s svežim, pravkar pomolzenim mlekom in se polni lepih vtisov odpravili nazaj proti šoli.

Hvala družini Vogrinc za to čudovito izkušnjo.

Učenci in učiteljice PŠ Kapele

(Visited 113 times, 1 visits today)