UNESCO VRTIČKI

Velikokrat se zdi, da ljudje nimamo več občutka in vedenja o tem, kako pride hrana na krožnik. Mladi pa na to še toliko bolj pozabljajo. Nekako se nam hrana zdi samoumevna, zato tudi s hrano ne znamo več lepo ravnati. Ogromno hrane zavržemo, brez da bi pomislil, kako težka je sama predelava hrane, koliko truda je potrebno vložiti, da predelamo hrano in koliko ljudi je na svetu dejansko lačnih. Poleg tega so se spremenile prehrambene navade ljudi. V ospredje prihaja predelana hrana, polna pesticidov, aditivov in drugih nam škodljivih substanc. V ta namen smo se v letošnjem šolskem letu na osnovni šoli Dobova odločili, da se vključimo v projekt Unesco vrtički, ki ga vodi OŠ Zreče. Glavni namen tega projekta je promovirati zdrav način življenja naših učencev, način življenja, ki je prijazen do narave, ki je prijazen do sočloveka in vseh živih bitij.  Učence smo spodbujali k navezovanju stika z naravo, jih želeli navdušiti za sobivanje z naravo, jih naučiti, kako pomembna je samooskrba s hrano, jih spodbujati k samopredelavi hrane. Učenci so ob vseh vrtičkarskih dejavnostih občutili ogromno veselja in zadovoljstva, ko so hrano, ki so jo sami vzgojili, tudi pojedli.

V projekt smo vključili učence 2. in 5. razreda OŠ Dobova in učence naše Podružnične šole Kapele. V okolici šole so učenci skupaj z učiteljico pripravili manjši vrt. Odločili so se, da bodo v letošnjem šolskem letu posadili zelišča in raziskovali zdravilne učinke zelišč. Posadili so meto, baziliko, ognjič, meliso, timijan, drobnjak, sivko, origano, materino dušico, drobnjak, koper, šetraj, peteršilj, luštrek, drobnjak in še kaj. Učenci so redno skrbeli za svoja zelišča in jih seveda tudi uživali. Zelišča so malo bolj raziskali in pripravili projektno nalogo o zdravilnih učinkih zelišč. Učenci so prav tako tekom šolskega leta pripravili različne zdrave prigrizke in jih opremili z zelišči. Mlajši učenci pa so posadili solato in paradižnik kar v učilnici, in sicer v koritih. Skrbeli so za svoje pridelke, na koncu pa svoj pridelek tudi pojedli.

Tudi na naši podružnični šoli v Kapelah so bili učenci pridni. Za šolo so skupaj z učiteljico pripravili vrt, na katerega so posadili rdeči peso, špinačo, zelje, fižol, solato, blitvo, korenje, ohrovt in krompir. Vrt je res bogat. Učenci so v času podaljšanega bivanja skrbno zalivali vrt. Iz predelane hrane pa si večkrat tudi pripravili  zdrave obroke.

Projekt Unesco vrtički je učencem prinesel veliko zadovoljstva. Še toliko bolj, ker so si hrano predelali sami in bili sami odgovorni za njeno rast. Učence je povezalo v prijetno druženje z naravo.

koordinatorka Unesco šole Nina Berger

  

(Visited 11 times, 1 visits today)