V petek dne, 19. 10. 2018, je potekal v Posavskem muzeju Brežice znanstveni simpozij 1. Toporišičev dan, z naslovom Skladnja enostavčne povedi slovenskega jezika. Med organizatorji simpozija je bila tudi naša šola – OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Namen simpozija je bil nadaljevati delo akademskega profesorja dr. Jožeta Toporišiča na področju raziskovanja slovenskega jezika in njegovo delo posredovati strokovni in nestrokovni javnosti v Posavju, Sloveniji in izven naših meja. Tako so čez ves dan potekala predavanja številnih predavateljev na temo enostavčne povedi.

V okviru simpozija je potekala tudi okrogla miza v Viteški dvorani na temo Skladnja enostavčne povedi pri pouku slovenščine v osnovni in srednji šoli. Njen osrednji gost je bil jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, avtor šolskih slovnic. Kot poslušalci smo se okrogle mize udeležili tudi ravnateljica naše šole, Ivana Baškovič, profesorica slovenščine, Metka Kajtna, in predstavniki učencev iz 8. in 9. razreda. V pogovoru z njim so sodelovali osnovnošolski in srednješolski učitelji ter študenti. Za nas poslušalce, ki nas je bilo preko sto, je bil pogovr zanimiv in poučen.

Po končanem simpoziju so se gostje najprej odpeljali na ogled Toporišičeve domačije na Mostecu, nato pa še v šolo dr. Jožeta Toporišiča Dobova. V šoli so si pogledali vitrino pred knjižnico, ki je posvečena Toporišiču, nato pa ta dan zaključili z večerjo.

Upam, da bo tudi v bodoče Toporišičev dan potekal tako uspešno in da se bo njegovo delo nadaljevalo še naprej.

 

Urša Nakani, 9. a, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova
Foto: Eva Martinčič, 9. a, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova

(Visited 130 times, 1 visits today)