Učenci 9. razreda OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova smo imeli naravoslovni dan na temo »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«. Gre za preventivni projekt, ki se izvaja v okviru Mladinskega centra Brežice v sodelovanju s Policijsko postajo Brežice, Zdravstvenim domom Brežice in Centrom za socialno delo Brežice.

Prvi dve šolski uri smo imeli predavanje. Najprej nam je predstavnik policije predstavil nevarnosti drog in alkohola. Povedal nam je, kakšni so ukrepi povezani s tem, v kakšni meri v določenem starostnem obdobju odgovarjamo za svoja dejanja, razloge, zakaj mladi posegajo po drogah, ter o tem, kako ukrepati, če opaziš, da je nekdo pod vplivom droge. Drogo in alkohol nam je z zdravstvenega vidika predstavila tudi medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Brežice. Opisala nam je, kako določene droge izgledajo in iz česa jih pridobivajo ter o posledicah jemanja le-teh. Oba pa sta nas opozorila na najpogostejše dogodke in prireditve, kjer lahko mladi posežejo po drogah in alkoholu.

Po predavanju smo se razdelili v dve skupini in imeli delavnico s predstavnicama Mladinskega centra Brežice in Krško. Igrali smo se različne socialne in miselne igre ter se pogovarjali o škodljivosti rabe alkohola in drog. Ozavestili smo tudi, da si lahko zasvojen z računalniškimi igricami, s socialnimi omrežji, pametnimi telefoni. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Upam, da so tudi tisti, ki do sedaj še tega niso dojeli, prišli do spoznanja, da se lahko zabavaš tudi brez alkohola in drog.

 

Urša N., 9. a

Foto: Tamara Ogorevc

(Visited 196 times, 1 visits today)